tudod-e, írástechnika, könyvkiadás, tördelés

Tördelés

Miután a kéziratod találkozott a szerkesztővel/olvasószerkesztővel/korrektorral, jön a tördelés. Ez azt jelenti, hogy a word fájlból, pdf fájl lesz, amit le tudsz adni a nyomdának.

Ez a copyright oldallal kezdődik, aminek vannak kötelező elemei, mint egy rövidebb leírás arról, hogy a könyv másolása, felhasználása az író engedélye nélkül tilos.🙂 Itt szokták megnevezni a szerkesztőt, a korrektort, a kiadót, a borítótervezőt és a többieket is – de ez nem kötelező.

Akkor a tördelés: először is kiválasztjátok a tördelővel, hogy mekkora legyen a margó az oldalaknál. Valójában nem is attól függ, hogy hány oldal egy regény, hogy hány ezer karakterből áll, hanem attól, hogy mekkora a margó ❗️ Csatoltam a poszthoz két képet, az egyik a nyomatott Hurrikánból van, a másik egy másik regényből.

Eleinte ennek a regénynek a margó beállítását akartam használni. Úgy 440 oldal lett volna a Hurrikán… (344 lett). De amikor jobban megnéztem az oldalt, a margó összenyomta a szöveget. Több volt a szabadfelület egy oldalon, mint amennyire a betűk kerültek.

Szerintem alapvetően marketing célt szolgál, hogy mekkora lesz egy regény. Úgy gondolják, az emberek „könnyebben” kifizetnek egy regényért lassan 6000 ezer forintot, ha vastagabb, mintha vékonyabb (amúgy ez a papírtól is függ, de ez majd egy újabb poszt lesz). Megvannak, akik szeretnek azzal dicsekedni, hogy: elolvastam 400 oldalt 4 óra alatt! 🙂

Ezzel szerintem nincs is baj, de egyszer belefutottam egy olyan posztban, ahol az író azzal reklámozta a regényét, hogy: elég sok oldal lett, hogy a pénzetekért a megszokott mennyiséget kapjátok. – Én meg pislogtam nagyokat ezen.

A Hurrikán 440 000 karakter, 344 oldal, én gyorsolvasó vagyok, de még nekem is 6-7óra végigolvasni. Amúgy a Megszállottak is kábé 440 000 karakter. Pöpecre hozom ezt a mennyiséget 😃

Ugyanakkor nem lesz a Megszállottak sem 400-500 oldal, mert nekem tetszik a Hurrikán margó beállítása. Szóval, azt megtartom 🙂

És miután ezzel megvagytok, jön a betűtípus, a betűk közötti térköz, a sorok közötti köz. Betűtípusnál talpas betűtípust javasolnak, nekem a kedvencem a Times New Roman, de a Megszállottak nem azzal lesz, mert más stílus jobban passzol hozzá.

A térköz és a sorköz annyiban számít, hogy azt mondtam a tördelőnek, pofás legyen. Tapasztalt tördelő, akiben megbízok, ezért ebben átengedtem neki a gyeplőt ❤

Más szabályok, amiket megtanultam:

– Azzal játszhat, hogy egy oldalon egy sorral kevesebb legyen.

– Azt is állíthatja, hogy a fejezetcím hol legyen pontosan, hol lentebb, hol fentebb egy kicsit, hogy az utolsó sor jobban passzoljon az alján (pl.: úgy jöjjön ki az alján, hogy egy bekezdés teljesen benne legyen, ne kerüljön már át a másik oldalra).

Nincs könnyű dolgok, folyamatosan varázsolniuk kell a betűk közötti térrel, hogy egy-egy bekezdés egyben ráférjen egy oldalra, mégse legyenek zavaróan közel egymáshoz a betűk, esetleg túl távol.

Addig nem veszed észre a tördelést, amíg jó. De ha rossz, na az azonnal feltűnik.

További tartalmakért kövess a közösségi oldalaimon:

Címke: tudod-e, tördelés, könyvkiadás

Scroll to Top