könyv fóliázás, LMBTQ, kiadó

Az MCC lett nemrégiben a Libri tulajdonosa. Az MCC eddig olyan könyveket adott ki, mint: „Bjorn Lomborg – Téves riasztás”, „Abigail Shrier – Visszafordíthatatlan károk”, „Gad Saad – A parazita elme” – érdemes elolvasni a leírásaikat.

A Libriben a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva elkezdték lefóliázni azokat a fiataloknak szóló regényeket, amikben LMBTQ karakterre akárcsak egy apró említés is van. Az ügy ott tart, hogy az összes LMBTQ könyv eltűnhet rengeteg Libriből.

Ez az intézkedés az írós/kiadós társadalomban elég nagy port kavart, hiszen így a fiatalok nem tudnak belelapozni azokba a regényekbe, amik kimondottan nekik szólnak. A kiadók nagy figyelmet fektetnek arra, hogy korcsoport védelem legyen. Kozma Réka szerkesztő ezt írta róla: „A szerkesztő kollégákkal sok ifjúsági regényen dolgoztunk, olyanokon is, amiknek LMBTQ volt a főszereplője, de általános szabály, hogy semmilyen ifjúsági műben nem engedünk explicit erotikát. Heteró és LMBTQ romantikus történetben is finomíttattam már részeket, ha nem volt jó a célcsoportnak. Adott esetben pedig a szerzővel megbeszélve lehet pozícionálni a regényt magasabb korcsoportba is.”

Tehát a fiatal bemegy a Libribe, és simán beleolvashat olyan dark romance regénybe, amiben a férfi megerőszakolja a nőt, vagy az ismerkedést egy pofonnal kezdi, amiből végül szerelem lesz. De abba a kötetbe nem olvashat bele, amit kimondottan úgy alakítottak, hogy megfelelő legyen neki.

Az én regényeim egy részében is megjelennek homoszexuálisok, feljön az LMBTQ téma, hiszen ez az életünk, a mindennapjaink része. Általában a fő karaktereim ábrázolására használom, hiszen nagyon sokat elmond egy karakterről, hogy hogyan viszonyul a „mássághoz”. Például a Hurrikán utánban, lesz egy mellékszereplő, aki transznemű nő. Carolyn és William végig nőként hivatkozik rá: hiszen számukra evidens, hogy ha női nevet használ és nőnek is akar kinézni, akkor tiszteletben tartják a döntését.

A Megszállottakban a homoszexualitást a maffia világának árnyalására használom.

Ez a mindennapjaink része. A fiatalok pedig nap, mint nap találkoznak most már olyan egynemű emberekkel, akik egymás kezét fogják vagy csókolóznak. Lehet, hogy az osztályukban is van, és az is lehet, hogy pont ők azok.

Ezzel a fóliázással egy nagyon súlyos üzenet kezd terjedni: te más vagy, más vágyakkal, és ez rossz! Tényleg itt tartunk 2023-ban? Mitől félnek? Attól, hogy az emberek megtanulják elfogadni egymást, képesek lesznek empátiával fordulni egymás felé, és nem csak gyűlölettel és haraggal?

Petőfi megírta a Nemzeti dalt. Az emberek fellázadtak.

Az irodalom képes formálni az embereket.

Hol van most egy Petőfi?

Én amondó vagyok, fólizzátok csak!

Nekem mindig ez a Junkies szám jut az eszembe erről:

HA TILTJÁK, MEGTESZEM,

TANÍTJÁK, NEM HISZEM,

NEM ADJÁK, ELVESZEM,

MERT CSAK ÚGY ÉLVEZEM!

Szerintem erre az egészre csak egy megoldás létezik. A Libri nagyhatalom a könyvpiacon, de a vásárlókból tartja fent magát. Én hiszem, hogy összefogással az emberek képesek változást elérni…

További tartalmakért kövess a közösségi oldalaimon:

Címke: könyv fóliázás, LMBTQ, kiadók

Scroll to Top